-Basında biz-

Gaziler Günü´nde "gazi sayılmayanlar" yaşadıklarını anlattı INDEPENDENT TÜRKÇE

Sakarya Meydan Muhaberesi'nin kazanılmasının ardından, 19 Eylül 1921'de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından "Mareşal" rütbesi ile "Gazi" unvanı verildi ve bu tarihten itibaren 19 Eylül, "Gaziler Günü" kabul edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne göre ise terör saldırıları sonucu yaralanıp, yüzde 40?ın altında maluliyeti (sakatlık) bulunan görevliler, gazi olarak kabul edilmiyor.

Bu düzenleme nedeniyle yaklaşık 20 bin kişi yasal olarak gazi kabul edilmediğinden, sosyal hak ve yardımlardan faydalanamıyor.

4 Eylül'de Independent Türkçe'de yayınlanan haber sonrasında konu bir kez daha gündeme gelmişti.

"Sayın Cumhurbaşkanı'na ulaşamıyoruz"

Kendisi gibi terör olaylarında yaralanarak gazi unvanı almayı bekleyen yaklaşık 20 bin asker ve polisin bulunduğunu belirten Kılıçaslan, dönem dönem kendilerine söz verildiğini ancak bunların tutulmadığını ifade etti:

Siyaset dünyası ve bürokrasi, her sene 19 Eylül Gaziler Günü'nde mesaj yayımlayıp, bizi hatırlıyorlar. Sonra da 364 gün yüzümüze bakmıyorlar! Gittiğimiz kurumlardaki kişiler, görüştüğümüz siyasiler, 'Sizler bizim gönlümüzün gazisisiniz' diyorlar ama kimse elini yardım için uzatmıyor! Sayın Cumhurbaşkanı'na ulaşamıyoruz. Tenis topu gibi oynanıp duruyoruz.

Son olarak Mesut Kılıçaslan, aralarında vatan için uzvunu feda edenlerin, terör kurşunu ya da şarapnel parçalarıyla yaşayanların ve hatta şarapneller tarafından zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya kalanların bulunduğu kişilerin çoğunun terör olayındaki yaralanma sonucunda psikolojik sorunlarla da boğuşmak durumunda kaldığını anlattı.

Kendisinin de GATA'da 1,5 yıl hem ortopedi hem de psikiyatri bölümünde tedavi gördüğünü anlatan Kılıçaslan, "Yerdeki içecek kutularının, tenekelerin içine patlayıcı tuzaklanmış olabilir diye düşünerek tedirgin olduğum, ateş açılacak sanarak tepelere bile bakamadığım zamanlar çok oldu ama ben gazi olamadım. Parasından da geçtik, o unvanı, onuru bize verin, bunu yaşamak hakkımız" şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM'nin açılmasıyla konuyu gündeme getireceklerini açıklamıştı.

Independent Türkçe'nin ulaştığı kaynaklara göre, MHP'nin ardından İYİ Parti de yeni dönemde bu konuda adım atmaya hazırlanıyor.

Aralarında 30 yılı aşkın süredir gazilik unvanı bekleyen isimlerin de yer aldığı yaklaşık 20 bin kişinin gözü kulağı, 1 Ekim'de açılacak olan mecliste.

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla, terörle mücadele yaralansalar da resmi olarak gazi kabul edilmeyen asker ve polislerin durumunu ele aldık.

Malul Sayılmayan Gaziler Derneği Genel Başkanı Mesut Kılıçaslan'la konuştuk.

"Gazi kabul edilmem için parmağımın bir santim daha kopması gerekiyormuş!"

26 yıldır gazi unvanı almayı bekleyen Mesut Kılıçaslan, 5 yıl önce kurulan Malul Sayılmayan Gaziler Derneği'nin genel başkanlığını yürütüyor.

Son 5 yılda sosyal medya üzerinden örgütlenerek, seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Kılıçaslan, şu sözleri söyledi:

25 Haziran 1994'te Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde 2 bin 900 rakımlı Kato Dağı'nda, PKK tarafından tuzaklanmış, el yapımı bombanın patlamasıyla yaralandım. İki parmağımı kaybettim. Yüzde 19 çıktı, yüzde 40 olması gerekiyor. Gazi kabul edilmem için parmağımın bir santim daha kopması gerekiyormuş!

"Gazilik santimle ölçülemez, hak edilmiş bir mertebedir"

"Gazilik santimle ölçülemez, hak edilmiş bir mertebedir" diyen Mesut Kılıçaslan, 1953 senesinde çıkarılan 1053 sayılı nizamnameyi eleştirdi.

Kılıçaslan, "1'den 6'ya kadar derecelendirme yapmışlar. Kolları, bacakları olmayan, bir kol bir bacağı olmayan ya da elleri olmayan gibi çeşitli kriterler var. Kurşun ya da şarapnel parçası saplandı diyelim, hayatî önem taşıyan yerlerde değilse bu parçalar, gazi sayılmıyorsunuz! Ama örneğin, 3 milim daha saplansa kurşun ya da şarapnel parçası, gazi kabul ediliyorsunuz! İşiniz santime kalmış!" ifadelerini kullandı.